home » wat komt

datum activiteit tijdstip locatie
21 april 2022 75 jaar vrijheid; lezing over het concentratiekamp Neuengamme door Gerrit Assies 20.00 uur Zwaneveld

Uniek boek over vliegveld Peest na 11 jaar weer verkrijgbaar

 

Het boek 'Schijn bedriegt, Duits vliegveld bij Peest' is sinds kort weer verkrijgbaar. De uitgave van de Historische Vereniging Norch was al kort na het uitbrengen in 2009 uitverkocht. Nadien was er regelmatig vraag, en naar aanleiding van 75 jaar Bevrijding is besloten tot een tweede druk.

De samenstellers, verenigd in de Werkgroep Vliegveld Peest, hebben allerlei facetten van dit vliegveld onderzocht. Aan bod komen onder meer de historie van het dorp Peest en de gevolgen van het vliegveld voor de inwoners, de bouw en uitrusting van het vliegveld, het schijnvliegveld bij Donderen en de vliegstrip op het Noordscheveld, de Landwirtschaften (Duitse boerenbedrijven) Peest en Donderen, landingen, bewaard gebleven gebouwen en de blusvijver (Hitlerring), de vernietiging in 1945 en tenslotte de miljoenen euro's kostende opruiming van munitie, die hier na de oorlog met wisselend succes onschadelijk was gemaakt.

De titel 'Schijn bedriegt' verwijst naar het jarenlange (en nog steeds voorkomende) misverstand dat het in Peest om een Duits schijnvliegveld zou gaan. Terwijl Peest juist een eigen schijnvliegveld had op het Donderboerveld. Flugplatz Norg is met veel moeite aangelegd, daadwerkelijk gebruikt als uitwijkvliegveld en uiteindelijk in opdracht van de Duitsers zelf grotendeels vernietigd. Overigens volgt in een later stadium een excursie over het terrein.

Het boek met veel foto's, kaarten en andere afbeeldingen is verkrijgbaar via Boekhandel Daan Nijman te Roden en bij Woon- en Cadeauwinkel MariKari te Norg. Bestellen kan ook via het contactformulier op deze site. Dit formulier kunt u vinden bij het item over-ons/contact De prijs bedraagt € 20,00 exclusief verzendkosten. Als u het formulier invult en verzendt, laten wij u zo spoedig mogelijk weten hoe het boek in uw bezit komt. ‘Volg Caltexpijlen naar circuit’, 70 jaar Motorcross in Norg

 

Roemrijke geschiedenis

Zodra het weer is toegestaan volgen we zoals in vroeger tijden de “Caltexpijlen naar het circuit”. Ons bestuurslid Albert Rijks houdt een bloemlezing over de hoogte- en dieptepunten uit de roemrijke geschiedenis van de Motocross in Norg. Velen kunnen zich vast nog herinneren dat weken van tevoren alle toegangswegen naar Norg werden voorzien van Caltexpijlen en spandoeken om zodoende de bezoekers aan de motocross in de Langeloërduinen de weg naar het circuit te wijzen. Ook de oudere jongens uit Norg waren in die periode in de ban van de motocross. Ze hielpen mee bij de opbouw van het circuit, zoals in het bos het aanbrengen van de stro-touwen aan weerszijden van de wedstrijdbaan of het sjouwen van de zitplanken van de tribunes. Op de wedstrijddag kwamen duizenden bezoekers, veelal op de fiets of motor naar het circuit.

 

Meer dan 70 jaar.

Dat de motocross in Norg een geschiedenis kent van meer dan 70 jaren is bij velen onbekend. Met name een onderzoek naar de beginjaren levert verrassende dingen op. Wist u bijvoorbeeld wie met de organisatie van de cross in Norg is begonnen? En wie de eerste Norger motorcrosser was? Albert Rijks geeft tijdens zijn presentatie antwoord op deze vragen.

Bekende namen
Uiteraard komen de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw ruimschoots aan bod, met beroemde namen als Hennie Rietman, Jan Clinck, Broer Dirkx (H12) en bekende buitenlandse rijders als de Brit Jeff Smith, de Zweden Bill Nillson en Torsten Hallman. En verder uiteraard de Russen, de Belgen en nog veel meer.


Sahara
De heuvels in de Langeloërduinen werden omgedoopt tot bekende bergpassen, zoals Simplonpas, Brennerpas en zelfs de Sahara ontbrak niet. Dit alles wordt u op een groot scherm aangeboden met uniek foto- en filmmateriaal. Kortom, dit mag u niet missen.


In het kader van 75 jaar bevrijding Norg de komende periode.....   (zie historie /'40 -'45)

 

        

         excursie vliegveld Peest uitgesteld

 

maart 2020

De Boerhoorn, verhalen over de bevrijding

 

    75 jaar bevrijding Norg

 

lezing Neuengamme uitgesteld

4 mei 2020

dodenherdenking, activiteiten vinden niet plaats


een leuke app: Anno Drenthe

 

Waar je ook bent in Drenthe; een verhaal is met deze app altijd dichtbij. Een reisverslag uit vervlogen tijden, foto’s uit 1913 van de plek waar je nu staat, een geluidsfragment; met annodrenthe heb je de verhalen van Drenthe in je broekzak!