datum activiteit tijdstip locatie
2022
8 oktober Nabestaanden bij herdenking in Norg van Engelse vliegers 14:00 uur Margarethakerk Norg
28 oktober Vrijwilligersavond Zwaneveld
24 november Jubileum avond, alleeen voor leden Brinkhof
11 december Lichtjesavond Begraafplaats Norg
2023
12 januari Nieuwjaarsvisite
23 maart Algemene Ledenvergadering
20 april Joodse werkkampen, lezing door Niek vd Oord

Nabestaanden bij herdenking in Norg van Engelse vliegers

                                                                                           zaterdagmiddag 8 oktober

 

In de Margarethakerk te Norg wordt zaterdagmiddag 8 oktober een herdenkingsdienst gehouden ter nagedachtenis aan de Lancasterbemanning, die in de nacht van 8 op 9 oktober 1943 (79 jaar geleden) omkwam toen hun bommenwerper neerstortte nabij Westervelde.

Nabestaanden van drie Engelse vliegers zijn aanwezig tijdens de dienst. Ze onthullen tijdens die bijeenkomst een herdenkingsnis in de kerk, met memorabilia die ze beschikbaar hebben gesteld.

De onthulling is een uitgestelde activiteit van de werkgroep ’40-’45 van de Historische Vereniging Norch, in het kader van 75 jaar Bevrijding. Tijdens de bijeenkomst wordt ingegaan op de dramatische vlucht van de Lancaster JB181 van het 7 Squadron, die zeven jonge mannen het leven kostte. Vier lichamen werden geborgen en begraven in Norg. Van Eric Brinton, en van de eveneens vermiste Sidney Burnam-Richards en de in Norg begraven flying officer Bruce MacPherson, komen nabestaanden naar Norg. Na 1945 hebben overigens vaker nabestaanden de graven van de vier vliegers bezocht. De namen van de drie vermisten staan vermeld op de plaquette bij de Norger kerk.

Tien jaar geleden kwam de Lancaster in het nieuws, toen op aanwijzing van de werkgroep (actief sinds 1994) drie forse bommen - duizendponders -  werden gevonden. Deze werden bij Assen door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) opgeblazen.

De voor een ieder toegankelijke herdenkingsbijeenkomst begint om 14.00 uur.

 


In het kader van 75 jaar bevrijding Norg 

 

                 excursie vliegveld Peest 

 

De Boerhoorn, verhalen over de bevrijding

 

    75 jaar bevrijding Norg

lezing Neuengamme 

dodenherdenking


een leuke app: Anno Drenthe

 

Waar je ook bent in Drenthe; een verhaal is met deze app altijd dichtbij. Een reisverslag uit vervlogen tijden, foto’s uit 1913 van de plek waar je nu staat, een geluidsfragment; met annodrenthe heb je de verhalen van Drenthe in je broekzak!