home » wat komt

   

                                geplande activiteiten en bijeenkomsten:


datum activiteit tijdstip locatie
donderdag 21 november lezing met Ynskje Penning 20:00 uur Zwaneveld
zondag 8 december lichtjesavond 17:00 uur begraafplaats Norg
donderdag 9 januari 2020 nieuwjaarsvisite 20:00 uur Brinkhof
donderdag 26 maart 2020 jaarvergadering 20:00 uur Brinkhof
donderdag 23 april 2020 werkgroep ‘40-‘45 gemeente Norg 20:00 uur Zwaneveld

De lotgevallen van zeven mariniers in de Tweede Wereldoorlog

 

Donderdag 21 november 2019 heeft de Historische Vereniging Norch de bekende schrijfster Ynskje Penning uitgenodigd om een lezing te verzorgen. De lezing wordt gehouden in Zalencentrum Zwaneveld in Norg en begint om 20.00 uur.

 

Onlangs is het eerste boek, van een driedelige serie, in de Martinikerk in Groningen met de nodige aandacht gepresenteerd. Het boek met als titel “Overleven”, gaat over de lotgevallen van zeven mariniers in de Tweede Wereldoorlog. Zeeslagen en landingen over de hele wereld staan hierbij centraal. Het boek is een historische roman, waarin historische feiten worden vermeld. Om een waarheidsgetrouw beeld te kunnen schetsen reist Ynskje naar vele plekken die in haar boeken een rol spelen. Twee van de zeven mannen overleven de oorlog en keren na de bevrijding terug naar Nederland. Ze hebben veel meegemaakt en voelen zich onbegrepen. De omslag naar het normale leven in vredestijd kunnen ze eigenlijk niet meer maken. Tijdens de lezing vertelt Ynskje vooral over het boek “Overleven” maar ook over de historische gebeurtenissen en achtergronden die een rol spelen in de thema’s van haar werk. De twee andere delen verschijnen de komende jaren .

Ynskje, opgegroeid in Norg.
Als historicus heeft Ynskje van Staalduinen ook een eigen geschiedenis. Die begint op 9 april 1949 in Den Haag als dochter van Anna Meindertsma en Frans van Staalduinen. Vanaf haar vijfde groeit ze op in Norg, waar het gezin Van Staalduinen gaat wonen aan het begin van de Postmaatseweg. Na de middelbare school en de Pedagogische Academie werkt ze een aantal jaren in het onderwijs. Na haar huwelijk met Lourens Penning en de geboorte van haar dochter gaat Ynskje fulltime schrijven en beeldhouwen. Om meer kennis te krijgen om haar personages uit te diepen begint ze in Leiden met een studie MO-geschiedenis en sluit die periode af met een staatsexamen in 1984. Haar boeken verschijnen als feuilletons in dagbladen, o.a. in het Dagblad van het Noorden. Bekend is Emo’s Labyrint, dat zich afspeelt in Noord-Groningen. Ynskje woont in Haren, waar ze een atelier aan huis heeft. De meest recente historische boeken worden in eigenbeheer uitgegeven. In de pauze en na afloop is er voor belangstellenden gelegenheid om kennis te maken met haar boeken en om deze aan te schaffen.

75 jaar Bevrijding

De Historische Vereniging Norch staat dit seizoen regelmatig stil bij het thema ‘75 jaar bevrijding’. De lezing van Ynskje Penning over de lotgevallen van zeven mariniers in de Tweede Wereldoorlog past hier uiteraard prima bij. Op 5 mei 2020 wordt dit thema jaar afgesloten met het Bevrijdingsconcert in de Brinkhof te Norg met medewerking van De Brinkzangers en muziekvereniging De Vooruitgang.


Unieke lezing over crash Lancaster bij Westervelde 


De dramatische vlucht van de Lancaster JB 181 staat donderdag 17 oktober in de schijnwerpers op een speciale bijeenkomst van de Historische Vereniging Norch. De lezing maakt deel uit van een reeks activiteiten in het kader van 75 jaar bevrijding in 2020.

In Zaal Zwaneveld te Norg (aanvang 20.00 uur) vertellen Geertje Brink, Halbe Hageman en Germ Geersing over de vlucht, die op 9 oktober 1943 kort na middernacht bij Westervelde eindige in een tragedie. Alle zeven vliegers kwamen om het leven. De sprekers houden zich al vele jaren op allerlei manieren bezig met dit oorlogsdrama.

Over de aanloop, de ramp en de nasleep worden veel details onthuld. Zoals over de vlucht vanuit Engeland, de bemanning en het neerschieten en de crash van de viermotorige bommenwerper. Maar ook over de contacten nadien met nabestaanden van de bemanningsleden, van wie meerdere al sinds 1945 Norg bezochten. Nog steeds worden die contacten onderhouden.

Tenslotte wordt de nasleep toegelicht, de zoektocht naar en vondst van bommen en de mogelijkheid van berging van restanten van het toestel en mogelijk stoffelijke resten van drie formeel vermiste bemanningsleden. Een lezing in woord en uiteraard in beeld met voor velen veel onbekende informatie, al zal het drama altijd wel met raadsels omgeven blijven... De toegang is is - ook voor niet-leden van de HV Norch - gratis.


in het kader van 75 jaar bevrijding Norg de komende periode.....

 

         5 april 2020

         excursie vliegveld Peest

 

maart 2020

De Boerhoorn, verhalen over de bevrijding

 

    75 jaar bevrijding Norg

23 april 2020

lezing Neuengamme

4 mei 2020

dodenherdenking, Margarethakerk


Koloniekak, Hollands Siberië en Zeven Tranen

 

Op donderdagavond 26 september om 20.00 uur houdt Mariët Meester op uitnodiging van de Historische Vereniging Norch een lezing in de Brinkhof in Norg. De schrijfster groeide op in Veenhuizen en schreef verschillende boeken over het gevangenisdorp. Speciaal voor de Historische Vereniging zal ze inzicht geven in de manier waarop deze boeken tot stand zijn gekomen. Zo interviewde ze voor Koloniekak - Leven in een gevangenisdorp vele oud-bewoners. Door hun verhalen te vergelijken en tegen elkaar af te wegen probeerde ze tot een genuanceerd beeld te komen.

 

Voor de roman Hollands Siberië verdiepte ze zich in het leven van een onconventionele Franciscaan die in 1936 als pastoor naar Veenhuizen werd gestuurd nadat geen enkele andere pastoor het er had kunnen volhouden. Samen met zijn huishoudster belandde hij in het verzet. Tijdens haar lezing zal Meester onthullen op welke bronnen ze Hollands Siberië heeft gebaseerd. Hoeveel van het verhaal is ‘echt gebeurd’ en hoeveel niet? Hoe ver mag je als auteur gaan bij het schrijven van een historische roman?

 

Tot slot zal ze ingaan op de research voor haar laatste project rondom Veenhuizen, Zeven Tranen. In zeven poëtische verhalen schetste ze de levens van zeven overledenen die op ‘Het vierde gesticht’ liggen, de bijzondere begraafplaats van Veenhuizen. Begeleid door een fluitiste las ze de Zeven Tranen voor op Festival Veenhuizen, dat in de zomer van 2018 en 2019 voor het eerst werd gehouden.
De lezing van Mariët Meester in de Brinkhof wordt geïllustreerd met videofragmenten.


Open Monumenten Dagen 2019 in Norg

 

Het thema van de Open Monumenten Dag 2019 heeft als landelijk thema “Plekken van Plezier”. Het thema gaat over plekken waar mensen  voor hun plezier en mét plezier naartoe gingen en gaan. Met dit thema van de Open Monumenten Dag 2019 kun je letterlijk en figuurlijk alle kanten op, want in feite is élk monument een plek van plezier. De Historische Vereniging Norch gaat hier aandacht aan besteden door een wandel- en fietstocht te organiseren langs plekken waar in de (oude) gemeente Norg  tapperijen, herbergen, café’s, restaurants en hotels  waren of zijn.

 

Wie kan zich nog herinneren waar café De Kreeft in Zuidvelde was, of tapperij De Jachtweide in Veenhuizen, café Olthof in Westervelde of de talloze “ééndags kroegies” in Norg tijdens de Norgermarkten. Nieuwsgierig geworden waar deze allemaal waren, dan kunt u op 14 en 15 september 2019 een wandel- of fietstocht maken langs al deze plekken van plezier. De wandeltocht, met een lengte van 2150 meter is uitgezet in Norg. De fietstocht gaat langs en door de buitendorpen van de oude gemeente Norg. De fietstocht bestaat uit een hoofdroute van 28 km vanuit Norg via Peest, Donderboerkamp, Langelo, Westervelde en Zuidvelde weer terug naar Norg. De hoofdroute kan worden uitgebreid met een viertal sub-routes, via Een (totaal 30 km), via Een-West/Een ( 40 km), Een/Veenhuizen (50 km),  of  via Een/Veenhuizen/Huis ter Heide (63 km). De start is bij café Zwaneveld, beide dagen vanaf 11.00 uur tot 16.00 uur.

 

De deelname aan zowel de wandeltocht als wel de fietstocht is tijdens de Open Monumenten dagen gratis.

Naast deze wandel- en fietstocht is er een mooi  boekwerkje gemaakt van de meer dan 40 “Plekken van Plezier” met daarin oude foto’s, de historie en anekdotes. Ook zijn de kaartjes van de verschillende routes hier in opgenomen.

(Deelnemers aan de wandel- en fietstocht krijgen dit boekwerkje gratis tijdens de Open Monumenten dagen 2019, daarna wordt er een bijdrage van € 2,50 gevraagd.)

Via www.openmonumentendag.nl  kunt u informatie vinden over deze activiteit en de ander opengestelde Monumenten in de gemeente Noordenveld.

 


ons archief:

Het archief in de kelder wordt opgeknapt. De bezoekersruimte wordt voorzien van laminaat. Dit geeft een moderne en frisse aanblik.  Albert en Bert meten, passen en zagen samen enthousiast  aan deze ongebruikelijke klus, om tot een mooi resultaat te komen!


Onthulling informatiepaneel op de begraafplaats in Norg (zaterdag 18 mei 2019)

 

Voor meer foto's klik op: >>>


een leuke app: Anno Drenthe

 

Waar je ook bent in Drenthe; een verhaal is met deze app altijd dichtbij. Een reisverslag uit vervlogen tijden, foto’s uit 1913 van de plek waar je nu staat, een geluidsfragment; met annodrenthe heb je de verhalen van Drenthe in je broekzak!