home » wat komt

   

                                geplande activiteiten en bijeenkomsten:


datum activiteit tijdstip locatie
* donderdag 26 maart jaarvergadering uitgesteld tot nadere datum
* zondag 5 april excursie vliegveld Peest wordt uitgesteld tot nadere datum
donderdag 23 april 2020 werkgroep ‘40-‘45 gemeente Norg 20:00 uur Zwaneveld
dinsdag 5 mei Bevrijdingsconcert 11:00 uur Brinkhof

Gezien de ontwikkelingen rond Corona is het onvermijdelijk dat we de jaarvergadering op donderdagavond 26 maart moeten gaan uitstellen tot nadere datum !!!

ook de excursie vliegveld Peest wordt uitgesteld !!!

agenda en jaarverslagen 

 


 ‘Volg Caltexpijlen naar circuit’

 

Roemrijke geschiedenis

Na het officiële gedeelte volgen we de “Caltexpijlen naar het circuit”. Ons bestuurslid Albert Rijks houdt een bloemlezing over de hoogte- en dieptepunten uit de roemrijke geschiedenis van de Motocross in Norg. Velen kunnen zich vast nog herinneren dat weken van tevoren alle toegangswegen naar Norg werden voorzien van Caltexpijlen en spandoeken om zodoende de bezoekers aan de motocross in de Langeloërduinen de weg naar het circuit te wijzen. Ook de oudere jongens uit Norg waren in die periode in de ban van de motocross. Ze hielpen mee bij de opbouw van het circuit, zoals in het bos het aanbrengen van de stro-touwen aan weerszijden van de wedstrijdbaan of het sjouwen van de zitplanken van de tribunes. Op de wedstrijddag kwamen duizenden bezoekers, veelal op de fiets of motor naar het circuit.

 

Meer dan 70 jaar.

Dat de motocross in Norg een geschiedenis kent van meer dan 70 jaren is bij velen onbekend. Met name een onderzoek naar de beginjaren levert verrassende dingen op. Wist u bijvoorbeeld wie met de organisatie van de cross in Norg is begonnen? En wie de eerste Norger motorcrosser was? Albert Rijks geeft tijdens zijn presentatie antwoord op deze vragen.

Bekende namen
Uiteraard komen de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw ruimschoots aan bod, met beroemde namen als Hennie Rietman, Jan Clinck, Broer Dirkx (H12) en bekende buitenlandse rijders als de Brit Jeff Smith, de Zweden Bill Nillson en Torsten Hallman. En verder uiteraard de Russen, de Belgen en nog veel meer.


Sahara
De heuvels in de Langeloërduinen werden omgedoopt tot bekende bergpassen, zoals Simplonpas, Brennerpas en zelfs de Sahara ontbrak niet. Dit alles wordt u op een groot scherm aangeboden met uniek foto- en filmmateriaal. Kortom, dit mag u niet missen.


in het kader van 75 jaar bevrijding Norg de komende periode.....   (zie historie /'40 -'45)

 

         5 april 2020

         excursie vliegveld Peest

 

maart 2020

De Boerhoorn, verhalen over de bevrijding

 

    75 jaar bevrijding Norg

23 april 2020

lezing Neuengamme

4 mei 2020

dodenherdenking, Margarethakerk


een leuke app: Anno Drenthe

 

Waar je ook bent in Drenthe; een verhaal is met deze app altijd dichtbij. Een reisverslag uit vervlogen tijden, foto’s uit 1913 van de plek waar je nu staat, een geluidsfragment; met annodrenthe heb je de verhalen van Drenthe in je broekzak!